Saturday, 1 July 2023

BIRYANI Day 02-07-2023

BIRYANI 12-02-2023 Dry fruits Biryani Ingredients - Biryani rice - 2 cups, chillies, tomato, capsicum, carrot masala items like chekka, biryani leaf, cloves, cardamon, pepper, etc jajikaya pudi - 1 spoon, dry fruits powdered - 1/2 cup dhaniya jeera powder - 2 spoons తయారు చేయు విధానం : clean and soak basmati rice for 1/2 an hour (if rice soak for 1 hour) add little ghee and 2 spoons of in a heated pan, add popu, all masala items, after little time add all cut vegetables, dry fuit powder, dhaniya jeera powder, jajikaya pudi and mix well while heating, add soaked basmati rice and mix well with sim heating. add 3 glasses of hot water, (kept on separate burner) and increase burner from sim to 3/4th after you feel is rice cooked, add salt and mix well again burner position to sim for 5 to 10 min keep lid tight for 15 min after witching off the burner as it is made for prasadm, not added, garlic/onion you can add pudina/ginger in chutney according to taste biryani is very good in taste, advantage of dry fruits, immunity boosters like clove, pepper, taste enhancers cardomum, taste neutralizer chekka, and lot of benfits, but be cautious in eating (quantity) 23-02-2023 Veg Curry బిర్యానీ కావలసిన వస్తువులు బాస్మతీ బియ్యం -1/2 kg ఆలు - 1 నెయ్యి, ఆవాలు, జీలకఱ్ఱ, మినపప్పు, కరివేపాకు, ధనియా జీలకఱ్ఱ పొడి, పసుపు, మిరియాల పొడి, బిర్యానీ ఆకు, చెక్క, మొగ్గ, లవంగ, యాలకులు, జాపత్రి, జాజికాయ, సాజీరా, ఉప్పు - తగినంత తయారు చేయు విధానం బాస్మతీ బియ్యం కడిగి నానబెట్టండి (1/2 hour చాలు) దళసరి గిన్నె తీసికొని, నెయ్యి వేసి, వేడి అయిన తరువాత, ఒకటి వెంట ఒకటి, ఆవాలు, జీలకఱ్ఱ, మినపప్పు, కరివేపాకు, బిర్యానీ ఆకు, చెక్క, మొగ్గ, లవంగ, యాలకులు, జాపత్రి, జాజికాయ, సాజీరా వేసి బాగా వేగనివ్వాలి. 750 నీళ్లు వేసి, కొద్దిగా bubbles వచ్చిన తరువాత బాస్మతీ బియ్యం వేసి ఉడికింతర్వాత ధనియా జీలకఱ్ఱ పొడి, పసుపు, మిరియాల పొడి వేసి కలపండి. తగినంత ఉప్పు వేసి ఉడకనివ్వండి నీరు ఇమిరి పోయెంత వరకు సన్నని సెగ మీద cook చేయండి (Ganapati prsadam ready) Curry ఆలు - 300 ఉల్లిపాయ - 5 మిరపకాయలు -6 కరివేపాకు, కొతిమిర చనక్కాయలు -50 పోపు దినుసులు, నూనె, ఉప్పు, ginger-garlic paste - 2 spoons ముందుగా మిక్సిలో మిరపకాయలు, కరివేపాకు కొతిమిర, చనక్కాయలు వేసి బాగా ముద్దలా చేయండి మూకుడు లో నూనె వేసి, వేడి అయిన తరువాత, పోపు దినుసులు వేసి, ginger-garlic paste, పచ్చడి వేసి, బాగా వేగనివ్వాలి. సన్నగా తరిగిన ఆలు ఉల్లిపాయలు వేసి కర్రి లా చేయాలి ఒక layer బిర్యానీ ఒక layer కర్రి ఒక layer బిర్యానీ ఒక layer కర్రి ఒక layer బిర్యానీ ఒక layer కర్రి వేసి 10 నిమిషాలు సిమ్ లో వేడి చేయండి. ఘుమఘుమలాడే... బిర్యానీ రెడి Prasadam for Saibaba ready 07-05-2023 Mix veg Biryani Biryani rice - 500 gm, clean with water and soak for half an hour Tomatoes - 4, Chillies - 6, Carrot - 2 big, Potato - 1 big, Onion - 1 big, Garlic - 1, ginger - 2" Piece (vegetables as per your choice) Masala items - cloves, Elaichi, Jajikaya, Japatri, Chekka, mogga, biryani leaves Ghee, oil, పోపు దినుసులు, curry leaves making Curry Take a thick bottom (preferably Amway queen) heat with oil & ghee, add పోపు దినుసులు, Add Ginger, garlic and curry leaves paste and fry add vegetables and cook with oil under steam with moisture lock (of amway queen cookware) add salt to taste and cook with sim for few more minutes Biryani Take a thick bottom (preferably Amway queen) heat with oil & ghee, add పోపు దినుసులు, Masala items Cleaned and chopped vegetables Mix and fry thoroughly Add biryani rice & fry Add 1:1.75 volume water and let it boil Add salt, when biryani is almost cooked. keep it for 10 minutes on sim by adding 4 spoons of ghee and let it settle with heat Add curry on top layer and cook for 5 minutes after witch off let it for 15 minutes, (retained heat in amway queen vessel cooks further without burning 28-05-2023 Biryani with veg curry Biryani Rice - 625gm - soak it for half an hour Chillies - 12, Ginger - 1 piece - make paste Potatoes -1, Tomato -1 cut into small peices Masala items - Jajikaya, Japatri, Cloves, elaichi, biryani leaves, chekka, puvvu, sajeera, Mustard, jeera, black gram, red chillies, oil, ghee Take thick bottom vessel, heat it with oil, add mustard, jeera, black gram add chillies-ginger paste and fry well add all masala items and fry well, add ghee add cut potato, tomatoes and fry well add soaked biryani rice and fry add 1 liter of water and let it cook on sim heat add salt to taste and mix and cook further, remove from the stove and keep aside As it is for prasadam, onion, garlic are not added Curry - Chillies - , Ginger - 1o cloves - make paste Potatoes -3, Tomato -3, Onion -2 cut into straight peices Mustard, jeera, black gram, red chillies, oil, ghee Take thick bottom vessel, heat it with oil, add mustard, jeera, black gram add chillies-garlic paste and fry well, add ghee add cut potato, tomatoes, onion and fry well after it seems to be cooked (vegetables), add salt to taste mix with biryani and relish 25-06-2023 Biryani (Regular) Basumati Rice - 750ml - clean and soak for 30 min Ginger, Garlic, Chillies - make paste Carrot, Tomato, onion, Potato - cut into straight pieces Chekka, puvvu, jajilkaya, japatri, sajeera, cloves, elaichi - masala items add little oil in a pan (as i am using amway mutilayer pan), others little more oil, heat with sim, add avalu, after little chitapata, add jeelakara, dal, ginger paste bring to season, add all masala items, add onion & fry, add potato, carrot and fry, add tomato and fry add basmati rice and heat for 3 min add water 1500ml and let it cook add ghee 6 spoons after switch off, let it cook with retained heat for 10 min mix well and Biryani is ready Some time prepared Green Biryani Basumati Rice - 500ml - clean and soak for 30 min Ginger, Garlic, Chillies, Palak, coriander leaves, curry leaves, pudina - make paste Onion, Potato - cut into pieces Chekka, puvvu, jajilkaya, japatri, sajeera, cloves, elaichi - masala items Add little oil in a pan (as i am using amway mutilayer pan), others little more oil, heat with sim, add avalu, after little chitapata, add jeelakara, dal, Green paste bring to season, add all masala items, add onion & fry, add potato n fry, add basmati rice and heat for 3 min add water 900ml and let it cook add ghee 6 spoons, heat on sim for 5 min after switch off, let it cook with retained heat for 10 min mix well and Green Biryani is ready 02-07-2023 Today making Dry fruits onion biryani Basmati rice - 750ml, clean, soak for 30 min Masala చెక్క, లవంగ, యాలకి, జాజికాయ జాపత్రి పొడి, కారం, పువ్వు, సాజిరా, ఉప్పు, నూనె, నెయ్యి Dry fruits బాదామి, జీడిపప్పు, అక్రోటు, పిస్తా, గుమ్మడి విత్తనాలు, నువ్వులు, చనక్కాయలు - పొడి చేయండి Onions - cut into small pieces దళసరి గిన్నెలో నూనె వేడి చేయండి, ఆవాలు చిటపటలాడిన తరువాత జీలకఱ్ఱ, ఉద్దిపప్పు, మసాల దినుసులు, ఉల్లిపాయ ముక్కలు వేసి వేగనివ్వండి నానబెట్టిన బాస్మతీ బియ్యం వేసి వేగనివ్వండి 1500 ml నీళ్లు వేసి ఉడకనివ్వండి కొద్దిగా ఉడికిన తరువాత, Dry fruits పొడి, కారం, పసుపు, జాజికాయ జాపత్రి పొడి, ధనియా జీర పొడి, వేయండి, బాగా ఉడకనివ్వండి ఆఖరున ఉప్పు వేసి కలపండి. 6 స్రూనుల నెయ్యి వేసి దింపండి పది నిమిషాలు తరువాత బిర్యానీ రెడి

No comments:

Post a Comment