Friday, 15 September 2023

Cook book 2

29-09-2023 Pongal -Rice, green gram, inguva, oil, chllies, ginger, turmerid
28-09-2023 Rava sweet (mota) - mota rava, sugar, jaggery powder, ghee 27-09-2023 Rava sweet - bansi rava, milk, sugar, cashes, ghee మొదటి పూజ గణపతి స్వామి మొదటి బ్లాక్ లోన పూజలేను ముచ్చటైన జనులు ఒద్దికగాను ఉన్నంత అమోఘము చేసిరిక [25/09, 5:33 AM] venky HYD: అష్టదిక్పాలకులు స్థాపించిరి లింగం అరుణాచల గిరి చుట్టు ప్రదక్షిణగా జ్యోతి లింగం చేరి తిరుఅణ్ణామలై నవలింగాలు నవగోపురాలు చేరి [26/09, 9:06 AM] venky HYD: కుసుమ శ్రేష్ఠి కోరిన విధంగా కూతురుగా పుట్టెను వాసవి మాతగా పార్వతీ దేవియేను ఉద్ధరించ వచ్చెను భువికి [27/09, 8:26 AM] venky HYD: ఏకవింశతి ద్రవ్య అభిషేకము ఏకదంతునికి జపతపాదులు ఏకమనేకమవును హోమాలు మమేకము జనప్రియవాసులు [28/09, 8:39 AM] venky HYD: సర్వపాప నివారణ మునకు మహా తేజో దత్తాత్రేయ సకల పాపం నాశనేత్ దిగంబర స్మరణ మాత్రే అత్రిపుత్ర మహాఃముని [28/09, 7:32 PM] venky HYD: గౌరమ్మ ప్రాణం పోసి గంగమ్మకివ్వడానికా నవరాత్రులు పూజలు చేసి, నాన్చుతారు జర భద్రం గణేషా ముంచుతారు జనులు మురికి నీళ్లైన మునిసిపాలిటీ చెరువైనా [29/09, 7:09 AM] venky HYD: వైగై నది తీరాన మధురై మీనాక్షిగా సుందర కన్నుల దేవి సుందరేశుని పరిణయమాడే, విష్ణువు చేయిని అందించే శివునికి లోక కళ్యాణమ్ [29/09, 9:53 AM] venky HYD: పొంగలి చేసితి తల్లి నీ దీవెనలింక పొందిన వాడిని, ఇంటన తల్లి పంప పొండని భువనేశ్వరి మాత దర్శించ పొంగిన భక్తి నివేదించ జనప్రియమై 14-09-2023 Rava Prasadam Cashews, Raisins, melon seeds - fry in ghee and keep aside Rava (mota) - 500gm - fry in 2 spoons of ghee and keep aside Heat water 2000ml in a thick bottom vessel like Amway queen pan on medium heat for 8 min. Add Rava while stirring, tuen heat to sim and cook for 5 min. Add gasagasalu and fried raisins, mix well and heat on sim for 5 min. add 2 spoons of ghee, 500gm of Sugar and mix well. Heat on sim for 5 min Add ghee fried cashews & melon seed and mix well. switch off the burner. let it cook on retained heat for 10 min Prasadam is ready
15-09-2023 Happy Engineers Day wishes Alu rice & Jaggery rice Rice 500ml - clean and soak for 30min Potato - 1 big, Chillies - 6 - cut into small pieces, pepper, oil to fry Heat oil in a thick bottom vessel like Amway queen pan on sim heat. Add avalu, bengal gram, black gram, jeera, curry leaves, chillies, potato, peper powder, halldi, inguva one by one and fry on another burner, start cooking rice, when rice seems to be cooked, separate half of rice into the pan and fry further by mixing thoroughly Remaining rice for Jaggery rice Add custard powder dissolved in milk, 200ml of jaggery powder, 4 spoons of ghee and mix well. Heat on sim for 5 min, mix and heat for 2 min. see that rice is cooked.
16-09-2023 Green gram guggillu Green gram (whole) - 400ml - clean and soak overnight Morning decant water and clean with fresh water Cook green gram with sufficient water to immerse all green gram, decant and keep aside Make paste of curry leaves, coriander leaves, chillies and salt and keep aside Heat oil in a thick bottom vessel like Amway queen pan on sim heat. Add avalu, bengal gram, black gram, jeera, curry leaves, paste, tomato pieces (cut 2 tomatoes in small pieces), halldi, dhaniya jeera powder, masala powder one by one and fry. add cooked green gram and mix thoroughly. mix and fry on sim heat (see that masala, paste, green gram all are mixed thoroughly Prasadam is ready.
ఓం! నమో వేంకటేశాయనమః కస్తూరి తిలకము దిద్దు వేళ కళ్యాణ వైభవములే కుంకుమార్చన వేళ విరిసిన కాశ్మీరపు అందాలే! నిత్య కళ్యాణ వేళ పూల పెళ్ళికూతురు బిడియాలే బ్రహ్మోత్సవ వేళ తిరుమాడ వీధి బృందావన గోపికలే! స్వామికి వేసిన దండలు వేసుకున్న వరమాలలే స్వామిని చూసిన క్షణాలు కన్నుల కమలాలే! జగన్నాటక సూత్రధారి ప్రతి రంగస్థలాన ప్రశంసలే కొనియాడ నీ దివ్య స్వరూపము రాజ్య సభాన పొగడ్తలే! ఉయ్యాల సేవలో అలరించు ఆటల రేలారే రేలారే మృదు మధుర నాద నీరాజన పాటల కచేరీలే! పూలాభిషేక వేళ శ్రీమంతపు సంతోషాలే హారతిచ్చు వేళ నింగినంటిన సంబరాలే! తిరుమలలో అడుగిడిన వేళ వైకుంఠములే కంఠము సవరించి గోవిందా అన్న వేళ కీర్తనలే! వేం*కుభే*రాణి శ్రీ శోభకృత్ నామ సంవత్సరం దక్షిణాయనం వర్ష ఋతువు భాద్రపద మాస శుక్ల పక్ష తిథి పాడ్యమి/విదియ
17-09-2023 టమోటా పొట్లకాయ రైస్ బియ్యం - 250గ్రాములు - కడిగి గంటసేపు నానబెట్టండి టమోటాలు 4, పొట్లకాయ - అడుగు ముక్క, పచ్చి మిరపకాయలు 5 - సన్నగా తరగండి దళసరి గిన్నె లో నూనె వేసి వేడి 🔥చెయ్యండి ఆవాలు, చనగ పప్పు, మినపప్పు, జీలకఱ్ఱ, కరివేపాకు, మిరపకాయల ముక్కలు వేసి బాగా వేయించండి 🍅టమోటా ముక్కలు, పొట్లకాయ ముక్కలు వేసి బాగా వేయించండి ఉడికిందనుకున్నాక కడిగిన బియ్యం వేయండి 750 నీళ్లు వేసి ఉడికించండి ప్రసాదం సిద్ధం బిర్యానీ బాస్మతీ బియ్యం 500 కడిగి, అరగంట సేపు నానబెట్టండి పొటాటో, మునక్కాయ, ఉల్లిపాయ, మిరపకాయలు సన్నగా తరగండి అల్లం, మిరపకాయలు, కరివేపాకు - పచ్చడి చేయండి దళసరి గిన్నె లో నూనె పోసి వేడి 🔥చేయండి ఆవాలు, చనగ పప్పు, మినపప్పు, జీలకఱ్ఱ, కరివేపాకు వేసి వేయించండి పొటాటో, మునక్కాయ, ఉల్లిపాయ, మిరపకాయల ముక్కలు వేసి వేయించి పక్కన పెట్టండి అదే గిన్నె లో 4 చెంచాల నెయ్యి వేసి మసాల దినుసులు వేసి వేయించండి కడిగిన బాస్మతీ బియ్యం వేసి 750 నీళ్లు వేసి సన్నని మంట మీద ఉడికించండి ఉడికిందనుకున్నాక ముందుగా చేసుకున్న కర్రీని వేసి కలపండి సన్నని మంట మీద నీరు ఆవిరి అయ్యేంత వరకు ఉడికించండి 18-09-2023 Groundnut pulihora by mrs and evening rava sweet by me 19-09-2023 Morning - Pulihora and evening - pongal 20-09-2023 Soya snacks soya - 250gm - clean and soak over night Morning decant old water, clean and cook with fresh water mean while, make paste of ginger, chillies, curry leaves Heat oil in a thick bottom vessel like Amway queen pan on sim heat. Add avalu, bengal gram, black gram, jeera, add paste, one by one and fry add tomato cut into small pieces. add cooked soya and fry. add 2 spoons of ghee and fry for 2 min వినాయక చవితి నేడు నవరాత్రి మొదలు నేడు పందిరి కట్టిరి వాడ వాడ మరి ఊరూరా పండగే Evening - cow pea snacks Cow pea - 500gm - clean and soak for 8 hours decant old water, clean and cook with fresh water mean while, make paste of ginger, chillies, curry leaves Heat oil in a thick bottom vessel like Amway queen pan on sim heat. Add avalu, bengal gram, black gram, jeera, add paste, one by one and fry add cooked cow pea and fry. add 2 spoons of ghee and fry for 2 min రాజరికం ఉన్నా అహింసా పద్ధతిని భోధించెను వాసవాంబ అందరికి తాను త్యాగం చేసెను ప్రాణము తరతరాలకు ఆదర్శం కన్యకాంబ
21-09-2023 Gare Bengal gram - 125gn, Green gram (whole) - 125 gm - clean and soak over night morning decant old water, clean with fresh water and soak for 10 min make paste of soaked bengal gram, green gram, chillies, curry leaves (you can add ginger, coriander leaves also) heat oil in a pan (sufficient to fry gare) make paste round into gare and fry until all the paste is completed (take out from kadai, keep it for some time, fry again to get crispier gare) crispy gare is ready for prasadam
22-09-2023 Rava Semiya sweet Fry cashews and raisins in ghee and keep aside Semiya -200ml - fry in ghee and keep aside Rava- 250ml - fry in ghee, add fried semiya and fry little and keep aside Heat water 1250 ml water with 100ml milk, just at boiling, add rava n semiya and cook it for 5 min on medium heat on sim heat cook it for 3 min, add sugar 400ml and mix thoroughly, add 4 spoons of ghee and mix and cook for 5 min on sim heat mix well and cook for 3 min switch off the burner and let it cook on retained heat for 10 min Add fried cashews n raisins and mix well, prasadam is ready.
వెళ్లెను పిలవకున్న తండ్రి యజ్ఞమునకు సహించక నింద యజ్ఞంలో ప్రాణార్పణం శివుని వేదన చేసెను దక్షయజ్ఞ నాశనం ముక్కలాయె శచీదేవి అష్టాదశ శక్తి పీఠం 23-09-2023 Rava pulihora Rava (preferred mota) - 250ml heat water (approx 1.5 to 2.0 lit) to boil. At boiling add salt, ghee. after 1 min add rava by mixing. let it cook for 3 min (2 pongulu) after rava is cooked, decant excess water and spread rava in a plate to cool Heat oil in a thick bottom vessel like Amway queen pan on sim heat. Add avalu, bengal gram, black gram, jeera, add chilly cut pieces, one by one and fry add haldi, cooked rava and fry. mix thorughly up and down and rava pulihora is ready for Prasadam కస్తూరి తిలకమ్ కాషాయ వస్త్రమ్ కనక అభయమ్ కమనీయ వీక్షణమ్
24-09-2023 Poha Clean Poha 3 times and keep aside Heat oil in a thick bottom vessel like Amway queen pan on sim heat. Add avalu, bengal gram, black gram, jeera, add chilly cut pieces, one by one and fry add haldi, cooked poha and fry. mix thorughly up and down and poha is ready for Prasadam 25-09-2023 Gone to Guntur for work 26-09-2023 Borugula Vaggani - made by Sudha కుసుమ శ్రేష్ఠి కోరిన విధంగా కూతురుగా పుట్టెను వాసవి మాతగా పార్వతీ దేవియేను ఉద్ధరించ వచ్చెను భువికి

No comments:

Post a Comment